Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΣΑΜΑΡΑΣ vs ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ"


Κόντρα κορυφής  χθες στη Βουλή με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αντιπαράθεση μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από τα σφοδρά αντικυβερνητικά πυρά του για την εξωτερική πολιτική, κατέθεσε και μια πρόταση-βόμβα που επεχείρησε να... απασφαλίσει στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε -εκτός ημερησίας διατάξεως- σε θέματα διαφάνειας και ζήτησε να ελεγχθούν τα "πόθεν έσχες" των κυβερνητικών στελεχών όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου...
«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του 'πόθεν έσχες' όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν» είπε ο κ. Σαμαράς στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

«Χτυπάτε ανοικτές πόρτες» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Η μεγάλη διαφορά δεν είναι η χρονική περίοδος, είναι να είναι ανεξάρτητη του Κοινοβουλίου η Αρχή που διερευνά το ‘πόθεν έσχες’. Πρέπει να είναι στην πλειοψηφία τους δικαστές» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε στη ΝΔ:

«Αλλά πάτε γυρεύοντας όταν μιλάτε για το αίτημα της διαφάνειας. Τι κάνατε 5,5 χρόνια; Ξεκινήσατε την πορεία σας με μια καταστροφική για την Ελλάδα σχεδιασμένη απογραφή, που δημιούργησε εικόνα αναξιοπιστίας και κλείσατε με την παραγραφή. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να παραγράψετε πιθανά αδικήματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς προχωράμε με θάρρος και τόλμη για να αλλάξουμε το τοπίο. Σήμερα κατατίθεται το πόρισμα για την Siemens. Θα το μελετήσουμε - και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και για την αλλαγή του πλαισίου αυτού που έχει αποδειχθεί ατελέσφορο. Ακόμη και για συνταγματικές αλλαγές (…) Εξαντλούμε κάθε περιθώριο διερεύνησης, να λάμψει η αλήθεια. Τεκμηριωμένα και σοβαρά -και όχι ως απάντηση σε φωνές και κραυγές. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών», πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου.

Απαντώντας, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας αθετεί συμφωνίες, όπως η δέσμευση στην συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαφάνεια μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Για δε την υπόθεση Βατοπαιδίου ο κ. Σαμαράς είπε τα αδικήματα ήταν παραγεγραμμένα και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσετε σε προανακριτική και για την Siemens με παραγεγραμμένα αδικήματα; Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι τον κοροϊδεύετε, δεν θα προχωρήσετε τότε γιατί τον κοροϊδεύετε τόσον καιρό ή μήπως θα περιορίσετε την έρευνα στην περίοδο 2007-2009; έχετε μπει σε αδιέξοδο για το θέμα».

Τέλος κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «και για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών αθετήσατε την συμφωνία».

Κατηγορηματικά αντίθετος στο να ελέγχονται τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών από ειδική επιτροπή δικαστικών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

Ταυτόχρονα, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να δεσμευτούν ότι θα γίνει έλεγχος στα ταμεία των κομμάτων για το "μαύρο" χρήμα στην υπόθεση Siemens, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει το κόμμα του στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Μην δίνετε τους πολιτικούς βορρά στους δικαστικούς. Θα εγκληματήσετε. Είναι έγκλημα μεγάλο. Θα τους δώστε την ευκαιρία του ρεβανσισμού. Σοβαρευτείτε. Αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απορρίπτοντας τις προτάσεις τόσο του πρωθυπουργού για ειδική επιτροπή με πλειοψηφία δικαστικών όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με μόνο δικαστικούς.

Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για άκρατο λαϊκισμό των δύο κομμάτων που, όπως είπε, ως εκκρεμές πάνε από το ένα άκρο που ήταν η παραγραφή των πολιτικών αδικημάτων στο άλλο άκρο, προτείνοντας έλεγχο των κωδικών τους από δικαστικούς. Πρόσθεσε ακόμα, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών. Όμως, όπως είπε, αυτό μπορεί να το κάνουν τα ίδια τα κόμματα.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την υπόθεση της Siemens, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «πολιτικά πρόσωπα στα νεκροταφεία που τα έβαλαν σε κόλλες χαρτί», και «για ασπίδα» που δίνουν σε πρώην πρωθυπουργούς», ενώ συμπλήρωσε ότι τα κόμματα αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων.

«Αστείο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «το να μιλούν τα δύο κόμματα για διαφάνεια και προστασία του δημοσίου συμφέροντος από την διαφθορά» θίγοντας την υπόθεση της Siemens στην έναρξη της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

«Είσαστε τα κόμματα που πρωτοστάτησαν στο να μην μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον νόμο περί "προστασίας" των υπουργών στην ουσία» είπε.

www.psema.gr - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onalert.gr, newsit.gr, newsroom ΔΟΛ κλπ..

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα