Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...

Οι αναφορές στο έργο, την προσφορά και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπηρέτησε την Ελλάδα ως υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυριάρχησαν στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη.


«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής πολιτικός. Στη συνέχεια έγινε εθνάρχης. Και σήμερα είναι σύμβολο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Επεσήμανε τον ενωτικό του ρόλο στη μεταπολίτευση, τόνισε πως η ΝΔ τιμά την παρακαταθήκη του και διδάσκεται από το έργο του κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «δωρικό» ύφος και ήθος του, λέγοντας: «Ήταν απέριττος, ευθύς και σαφής. Σαφής στη διατύπωσή του. Ευθύς στα μηνύματα που έδινε. Και απέριττος στον πολιτικό του λόγο. Δεν έκρυβε τις ιδέες του. Δεν λάτρεψε ποτέ τη λεγόμενη "πολιτική ορθότητα"».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι εκτός από σύμβολο εθνικής ενότητας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν και ο ηγέτης της αντίπαλης πολιτικής παράταξης για δεκαετίες.

«Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία όχι απλά και μόνον ο τυπικός λόγος σεβασμού και τιμής, αλλά και η ιστορική αξιολόγηση της άλλης πλευράς», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί».

«Αυτό», συνέχισε, «το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα». Χαρακτήρισε, επίσης, «μόνιμη» τη θέση που τοποθετήθηκε ο ανδριάντας.

«Από σήμερα ένας μεγάλος Ελληνας από τη Μακεδονία θα είναι παρών καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή απ΄το έργο και την προσωπικότητα του ονόματος που φέρουν», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Αντιπαρήλθε την ένταση γύρω από τον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα και τη «σπουδή», όπως είπε, για τα αποκαλυπτήρια, γιατί δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του η γκρίνια και η μιζέρια, και καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης.

«Ημέρα μνήμης και τιμής ενός μεγάλου άνδρα που πρόσφερε πολλά», χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και σημείωσε: «Δεν είμαστε αγνώμονες, είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μας θυμίζει ποιοι πραγματικά στάθηκαν αντάξιοι της πατρίδας».

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν οι Γ. Μπουτάρης, Β. Παπαγεωργόπουλος, Α. Καραμανλής και τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.

Παρευρέθησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Ιωάννης Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Παυλόπουλος, Λιάπης, Σιούφας, Μολυβιάτης, Μεϊμαράκης, Ζαγορίτης, Παλαιοκρασάς, Τραγάκης, Αντώναρος, Τζίμας, Γκιουλέκας, Ιωαννίδης, Καλαφάτης, Αναστασιάδης, Καράογλου, Ράπτη), η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και εκπρόπωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης καθώς, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματός του, δεν πρόλαβε να επιστρέψει εγκαίρως από την Κύπρο.

Ο ΛΑΟΣ χαρακτηρίζει τον Κ. Καραμανλή μία ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στο Εθνος, ενώ αφήνει αιχμές για την στάση του στο Κυπριακό, μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974 στη Μεγαλόνησο.

«Όπως όλοι οι μεγάλοι, απέκτησε πολλούς φίλους, αλλά και φανατικούς αντιπάλους. Η ιστορία σίγουρα θα τον κατατάξει στους σημαντικούς του προηγούμενου αιώνα», εκτιμά ο ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι τιμά τον κύριο όγκο του έργου του.


www.psema.gr - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα