Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το τελικό κείμενο του πορίσματος για την υπόθεση της Ζήμενς, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών και στο οποίο αναγράφονται 14 ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.


Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Το κείμενο απαρτίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από περίπου 2.000 σελίδες και σε αυτό αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, η αξιολόγηση των πράξεων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται και οι προτάσεις για τη νομική θωράκιση του συστήματος προς αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων διαφθοράς.


Τα πρόσωπα που το ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθύνες είναι οι πρώην υπουργοί Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος και στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Π. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη.


Η Ν.Δ. δεν έβαλε στις προτάσεις της κανένα πρώην ή νυν στέλεχός της, αλλά μόνο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, με κορυφαίο παράδειγμα τον Κ. Σημίτη και τους Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Μαλέσιο, Μαντέλη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου.

 Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα, με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη εξεταστική επιτροπή, συγκλίνουν στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα, μέσω της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής της υπόθεσης της Siemens, καταλήγοντας ωστόσο σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σαφή και υπεύθυνη στάση οδήγησε την υπόθεση της Siemens στη Βουλή και σε κάθε αρμόδια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να δοθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της ιστορίας αυτής", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο της επίσκεψής του στο ΤΕΙ Καβάλας.

    "Πέτυχε ακόμη να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο ή και να εντάξει σε αυτό παραμέτρους που δεν είχαν προβλεφθεί για να πετύχει την απόλυτη διαφάνεια και αποκάλυψη της αλήθειας", συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    "Η κυβέρνηση δεν έκανε κανέναν βηματισμό οπισθοχώρησης, δεν υπέκυψε σε κανένα εκβιασμό και διατράνωσε ένα ηχηρό όχι στον ευτελισμό της διαδικασίας και της απόδοσης ευθυνών", συνέχισε ο εκπρόσωπος και κατέληξε: "Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εργάσθηκαν σκληρά για την υπόθεση της Siemens και σε καμία περίπτωση δεν δέχθηκαν οιαδήποτε παρέμβαση. Είθε ανάλογη στάση να κρατήσουν άπαντες οι βουλευτές με στόχο την απόλυτη διαφάνεια".

    Αντιδράσεις προκάλεσαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens.

    Αντιδράσεις

    Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης της αποδίδει παραπλάνηση αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας».

    Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ, πλην της εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου, ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού.

    Για "κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων" έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, καθώς και ότι ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε την μήνι της γερμανικής εταιρείας.

    Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή, και σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα, Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

    Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι "ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών".

    "Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων", δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρωην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

    Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ουδέποτε είχε σχέση με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και ουδείς τον ρώτησε για το θέμα αυτό, όταν εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή.

    Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.


http://www.psema.gr/ - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - enet.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα