Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

ΡΙΠΕΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

"ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ"
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις άσκησε από το βήμα της Βουλής η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό», είτε αφορά το Αιγαίο, είτε το χρέος. 

«Δεν είναι προσωπική του επιλογή. Την ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε πως η υφαλοκρυπίδα φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνον των διεθνών υδάτων του Αιγαίου άρα το υπόλοιπο το αφήνει στο χώρο των λεγόμενων γκρίζων ζωνών», επεσήμανε η γγ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό. 

«Τέτοιο επιχείρημα, ούτε η τουρκική πλευρά δεν το έχει επικαλεστεί», είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε πως ο κανόνας αυτός ίσχυε έως το 1958, όταν η τεχνολογία δεν μπορούσε να φτάσει στο απαιτούμενο βάθος για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων, αλλά αντικαταστάθηκε η συμφωνία του ‘58 με άλλη που ισχύει μέχρι σήμερα και που δεν αναφέρεται σε αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος.

«Όταν τα είπε αυτά η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να κατατεθούν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Βουλή για το τι γίνεται στις συζητήσεις και το ΥΠΕΞ απάντησε πως δεν τηρούνται πρακτικά», γνωστοποίησε η γγ του ΚΚΕ. «Θα είσαστε εγκληματίες αν γινόταν αυτό. Δεν το πιστεύουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ακόμη χειρότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάς παρέπεμψε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου».   

Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στα «μεγάλα λόγια», που ειπώθηκαν στο Ερζερούμ, τα χαρακτήρισε «διακοσμητικά» και σημείωσε πως «έπρεπε να έχουμε ενημέρωση και να υπάρχουν στην ομιλία του πρωθυπουργού».

Η γγ του ΚΚΕ αναγνώρισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι ακόμη κι αν η γείτονα υποχωρήσει σε αυτά, που λέει, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού γιατί θα είναι προσωρινή συμφωνία. «Το πρόβλημα του ανταγωνισμού θα υπάρχει», είπε.    Ρώτησε, επίσης, πώς θα ξεκινήσει το συνυποσχετικό, στη βάση των έξι ή των 12 μιλίων;   

«Αυτή τη στιγμή μπαίνουν θέματα διαφορών στα σύνορα», τόνισε και ρώτησε ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, «από τι θα ξεκινήσει».  

Αναφορικά με την υφαλοκρυπίδα και τις ΑΟΖ, διερωθήτηκε γιατί δεν καθορίζουμε την ελληνική ΑΟΖ; «Γιατί - όπως είπε - δεν είναι ότι δεν την καθορίζει η κυβέρνηση στο Ν. Αιγαίο, αλλά ούτε νότια της Κρήτης ούτε απέναντι στη Λιβύη και την Αίγυπτο». Συμπλήρωσε δε πως την καθορίζει γιατί έχει βάλει όρο η Τουρκία. «Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Κι εδώ το Καστελόριζο είναι πρόσχημα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη γραμμή Κρήτη - Κάρπαθο - Ρόδο ως γραμμή που η Ελλάδα έχει δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης», ανέφερε. 

«Eδώ, δεν δέχεται το FIR και φοβόμαστε ότι σε ώρα ανάγκης η χώρα μας δεν θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα με τα 12 ναυτικά μίλια», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

www.psema.gr - Πηγή: onalert.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα