Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ... ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟΙ..."

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
«Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εθνικά θέματα που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και το Κυπριακό. 

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για «προκαταβολική κριτική» πριν από την επίσκεψή του εκεί. Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς».

Όπως ανέφερε: «είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη».

«Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη», είπε ακόμη για να προσθέσει ότι «μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο».

«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

» Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας. Το κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από «ανύπαρκτα φαντάσματα και χίμαιρες». «Πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις».

Για τις ΑΟΖ και το Κυπριακό


Η πολιτική της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπλοκο», όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η άλλη πλευρά», είπε, «προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου».

Ακόμη σε αναφορά για το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια δεν ανταποκρίνονται στη συμβιβαστική πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή», είπε.

* Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες αιματηρές εξελίξεις στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ’όπου κι αν προέρχονται. «Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές», σημείωσε. Ακόμη, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και δήλωσε πως ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλάι των θυμάτων.

Παρεμβάσεις από υπουργούς

Στη συζήτηση στη Βουλή παρενέβησαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Δρούτσας αντέκρουσε τις αιτιάσεις του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, περί μυστικής διπλωματίας. Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την συναίνεση και εργάζεται για αυτήν όπως και ότι «τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να είναι όχημα αντιπαράθεσης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «προϋπόθεση χάραξης εθνικής πολιτικής στα εθνικά θέματα, είναι η συγκρότηση αρραγούς εσωτερικού μετώπου και η σφυρηλάτηση εθνικής ενότητας. Και μία απ'τις πτυχές της εθνικής αυτής πολιτικής, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, σε μια περίοδο πρωτοφανών περιορισμών της δημοσιονομικής. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν καμπτόμαστε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

www.psema.gr - Πηγή: onalert.gr, newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ κλπ.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα