Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Μεταπασχαλινές αναταράξεις στην κυβέρνηση

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ η Διαφωνία Μπιρμπίλη στα σχέδια ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Με ενδοκομματικά εμπόδια ξεκινά για τον πρωθυπουργό η προσπάθεια για την έγκαιρη προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της κρίσιμης 16ης Μαΐου, όταν δηλαδή θα πρέπει να παρουσιαστεί με κάθε λεπτομέρεια το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο και οι αποκρατικοποιήσεις. 


Την πρώτη ηχηρή μετά το Πάσχα διαφωνία με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εξέφρασε η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς και στη συνοχή της Κ.Ο.
Το κλίμα αυτό αβεβαιότητας δεν διαφεύγει ούτε από τον κ. Γ. Παπανδρέου (ο οποίος τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει συσκέψεις και συναντήσεις με τους υπουργούς του), ούτε φυσικά και από το περιβάλλον του. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, υπουργός και πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με κομματικά στελέχη από διάφορους τομείς του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στους οποίους και εκείνον του οργανωτικού. Οι επαφές αυτές δεν μπορεί βέβαια παρά να συνδέονται και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών, εφόσον βέβαια το Μεσοπρόθεσμο δεν τύχει της έγκρισής του από σύσσωμη την Κ.Ο.
Συγκεκριμένα, η κ. Μπιρμπίλη με ραδιοφωνικές δηλώσεις της (Βήμα fm), επέλεξε να «νίψει τα χείρας» της όσον αφορά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, λέγοντας πως δεν θα συμβάλει στο να υπάρξει «περιβαλλοντικός μανδύας σε μια πολιτική που θα έχει μόνο εισπρακτική λογική». Κατ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η κ. Μπιρμπίλη μεταθέτει την ευθύνη σε όποιον το αποφασίσει ως ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, κατ’ επέκταση στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πρόκειται βέβαια για το μόνο ενδοκομματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού.

«Πονοκέφαλος» η ΔΕΗ
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις το καίριο πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα φαίνεται ότι παραμένει η ΔΕΗ. Χθες, δημοσιοποίησε την αντίθεσή του για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΚΟ, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλ. Αθανασιάδης. Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του (ΣΚΑΪ), ο κ. Αθανασιάδης είπε ότι θα δώσει «όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους». Τόνισε ότι ήδη συγκεντρώνει στοιχεία για να τεκμηριώσει την άποψή του, ενώ πρόσθεσε πως αν η ΔΕΗ μετακινηθεί από την Κοζάνη, ο νομός θα υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία και το κράτος θα απολέσει εισροή σημαντικών κεφαλαίων από την εκμετάλλευση της επιχείρησης.
Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε βέβαια ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αν και άφησε ανοιχτό αν θα ψηφίσει τη ρύθμιση, λέγοντας ενδεικτικά «όταν έρθει η στιγμή θα αποφασίσω». Ο κ. Αθανασιάδης είναι ένας πρόσθετος «πονοκέφαλος» για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς ήδη έχουν εντοπίσει άλλους «επίφοβους» προς διαφοροποίηση. Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται δύο βουλευτές, εκ των οποίων ένας εκλέγεται στην επαρχία και ένας στο Λεκανοπέδιο. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι τελικά η Κ.Ο. θα τεθεί υπό έλεγχο αν και θυμούνται ότι τον προηγούμενο Μάιο, τουλάχιστον για τον ένα από τους τρεις τελικώς διαφοροποιηθέντες, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση.
Οι διαφωνίες που εκφράζονται δημόσια προκαλούν μεν εκνευρισμό στο Μαξίμου, αποτελούν δε μέρος μόνον των προβλημάτων του πρωθυπουργού. Και κατά συνεργάτες του, το μέγιστο αυτών είναι ότι όχι μόνο βουλευτές και κομματικά στελέχη, αλλά και υπουργοί αδυνατούν να διακρίνουν κατά ποιο τρόπο θα έλθει εις πέρας το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αρκετοί μάλιστα εισηγούνται στον κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει το Μεσοπρόθεσμο στις 16 Μαΐου και να το προωθήσει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να μην παραμείνει το νομοσχέδιο εκτεθειμένο σε κριτική μέχρι τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται και να ψηφισθεί.

www.psema.gr - Πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα