Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΥΠΟ ΤΗ... ΣΚΙΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις αποφάσεις της συνόδου με φόντο πρόωρων εκλογών σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία. «Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Αυτά όμως που σας είχαμε πει ότι θα προσπαθούσαμε τα πετύχαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας σήμερα τη Βουλή για τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου κορυφής. Μετά την ομιλία του δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. 
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι και μετά την άτυπη σύνοδο η Ελλάδα έχει πολλά μπροστά της να κάνει: «Η λύση είναι στα χέρια όλων μας. Με τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ξεκινήσει και άλλες που έχουμε ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Οι αλλαγές αυτές θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις για να «δώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα χωρίς χρέη». 
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση ότι οι ίδιοι είναι το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας, ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου και η στροφή στην ανάπτυξη.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει, γιατί όλα αυτά τα οποία κερδήθηκαν -και τα οποία σαφώς συνιστούν μία ανακούφιση- είχαν προαποφασιστεί από νωρίτερα.
Αντιθέτως πρόσθεσε με την ακολουθούμενη πολιτική ανοίγει ο δρόμος για αλλεπάλληλα νέα μνημόνια, ώστε να συνεχιστεί η εξάρτηση.
Δεν ήταν δύσκολη η διαπραγμάτευση, αλλά τα νέα μέτρα που θα πάρετε σε βάρος του λαού και το πώς θα μοιράσετε τη χασούρα, τόνισε, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 
Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε εκτεταμένες παραχωρήσεις προνομίων στο κεφάλαιο, με κυριότερη όπως είπε τις φοροαπαλλαγές. Το κεφάλαιο, επισήμανε, είναι αυτό που δημιουργεί το χρέος, ο «βρυκόλακας του λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Φταίτε και οι δύο εσείς κυβερνήσατε όλα αυτά τα χρόνια. Ο επιμερισμός θα γίνει κάποια στιγμή. Εσείς κυβερνήσατε με άνετη πλειοψηφία και το αποτέλεσμα είναι μια χώρα που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς δανεικά, μια χώρα που για να μπορέσει να ζήσει πρέπει να δίνει πολλά από την εθνική της κυριαρχία», πρόσθεσε. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι μετά την τρόικα, σύντομα θα υπάρχει από ένας επίτροπος από την κ. Μέρκελ σε κάθε υπουργό, δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.
«Τι είδους επιτυχία είναι αυτή για να πανηγυρίζουμε την επιμήκυνση που ούτως ή άλλως είχε προδιαγραφεί;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως με τα νέα δεδομένα το μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση παρουσίαζε πριν από 10 μήνες ως σωτηρία, «θα είναι σε διάρκεια τουλάχιστον έως το 2023». 
«Κερδίζω σε μία διαπραγμάτευση σημαίνει αποσπώ από τον αντίπαλο κάτι που δεν έχει συμφέρον να δώσει. Δεν κερδίσαμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ο Πρωθυπουργός κράτησε σκληρή στάση μόλις λίγα 24ωρα. 

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα