Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ...


"...Στην Ελλάδα αδυνατούμε ή αρνούμαστε να αντιληφθούμε τις συνέπειες της προβολής όχι μόνο σκληρής αλλά και ήπιας ισχύος από πλευράς Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν προβάλλει μόνο σκληρή ισχύ έναντι της χώρας μας αλλά και ήπια ισχύ σε μία προσπάθεια μεγιστοποίησης της άσκησης επιρροής μέσω στρατηγικών μειονοτήτων..."
Γράφει 
ο Γιώργος Βοσκόπουλος
επ. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων 
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο κ. Α. Νταβούτογλου αποτελεί μία σημαντική ακαδημαϊκή προσωπικότητα. Είναι ο δημιουργός της πλέον συγκροτημένης χωροταξικής αντίληψης του μετα-νεωτερικού νέο-Οθωμανικού σχεδιασμού. Η αντιπαραβολή του, σε θεωρητικό επίπεδο εννοιολόγησης της διεθνούς τάξης και επίπεδο εφαρμοσμένης άσκησης εξωτερικής πολιτικής, με τους ομολόγους του στην Ελλάδα προκαλεί θλίψη. Σε έναν χώρο επαγγελματιών η Ελλάδα δρα με κριτήρια ερασιτέχνη σε μία εποχή που διακυβεύονται εγγενή συμφέροντα της χώρας που αφορούν την επιβίωση της.

Η επίσκεψη του στη Θράκη και τη Μακεδονία αποτελεί επιχειρησιακό δεδομένο που ενισχύει  το θεωρητικό υπόβαθρο του νέο-Οθωμανισμού. Στην Ελλάδα αδυνατούμε ή αρνούμαστε να αντιληφθούμε τις συνέπειες της προβολής όχι μόνο σκληρής αλλά και ήπιας ισχύος από πλευράς Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν προβάλλει μόνο σκληρή ισχύ έναντι της χώρας μας αλλά και ήπια ισχύ σε μία προσπάθεια μεγιστοποίησης της άσκησης επιρροής μέσω στρατηγικών μειονοτήτων.

Ο κ. Νταβούτογλου προσαρμόζει τη διαχρονική αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας σε κανονιστικά δεδομένα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Η πολιτική ενεργοποίηση των μειονοτήτων σε όμορες χώρες και η «τουρκοποίηση» τους αποτελεί άξονα μίας πολιτικής που στοχεύει στη φινλανδοποίηση της Ελλάδας.

Παράλληλα, το τουρκικό casus belli χρησιμοποιείται ως μέσο εξουδετέρωσης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη στιγμή που η ΕΕ δεν παίρνει θέση έναντι ενός κράτους μέλους. Η ελληνική πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας καταδεικνύει αμηχανία και στρουθοκαμηλισμό. Η όποια αποδοχή μείωσης των αμυντικών δαπανών που επιτακτικά ζητούν οι εταίροι μας θα όφειλε να συνοδευτεί από την απαίτηση της Ελλάδας να πάρουν σαφή, θεσμικά προσδιορισμένη, θέση έναντι του ζητήματος ασφαλείας που αντιμετωπίζει.         

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα