Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ: "Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ..."

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS Τα χέρια ψηλά σήκωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, καθώς βρίσκεται προ των πυλών η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση   Siemens. Το μόνο νέο στοιχείο που ύστερα από 11 μήνες συνεδριάσεων έγινε χθες γνωστό είναι η παραδοχή του κ. Βαλυράκη, ότι «η Εξεταστική δεν έχει την αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των ταμείων τους».
Αυτό περιλαμβάνεται και στο πόρισμα, κάτι που καταδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις παθογένειες της επιτροπής, αφού η συγκεκριμένη παραδοχή έρχεται μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε ο μη έλεγχος των κομμάτων, ενώ έχει αποκαλυφθεί από καταθέσεις στελεχών της Siemens στη γερμανική Δικαιοσύνη ότι μοίρασαν χρήματα σε κόμματα, πρώην υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ ζητά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Πρόεδρο της Βουλής. Η ΝΔ αποδίδει πολιτικές ευθύνες μόνο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ωστόσο πως δε διαφωνεί σε οποιοδήποτε έλεγχο και για δικά της στελέχη. Δεν βρήκαμε ποιοι τα πήραν αλλά δεν είχαμε σοβαρή τεκμηρίωση, παραδέχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέλος της εξεταστικής Βασιλική Τσόνογλου.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών για τους κυρίους Τάσο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Άκη Τσοχατζόπουλο καθώς και για τους κυρίους Λιάπη, Αλογοσκούφη, Βουλγαράκη, Πολύδωρα, Παυλόπουλο, Μαρκογιαννάκη και Παπαθανασίου από τη ΝΔ. Η ΝΔ αποδίδει σαφείς πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Παπαντωνίου, Μαλέσιο, Τσοχατζόπουλο, Μαντέλη, Χριστοδουλάκη, Βερελή και Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα σημειώνει ότι απαιτείται συνέχιση της έρευνας για εντοπισμό περαιτέρω ευθυνών. Η ΝΔ τονίζει πώς δεν έχει προκύψει στοιχείο εμπλοκής για δικά της στελέχη ωστόσο δε διαφωνεί σε οποιοδήποτε έλεγχο και για εκείνους.

Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σημειώνει μεν ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης φαίνεται ότι τα κόμματα λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες, ωστόσο  καταλήγει ότι  δεν έχει προκύψει  ανάμειξη υπουργών ή υφυπουργών στη χρηματοδότηση  των κομμάτων.


Όσον αφορά τη ροή μαύρου χρήματος, το πόρισμα της Εξεταστικής υπογραμμίζει ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση της επιτροπής το σύνολο των πληροφοριών από άνοιγμα ή κινήσεις λογαριασμών.


Αποζημίωση από τη Siemens διεκδικεί η κυβέρνηση."Η Ελλάδα θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία", τονίζει σε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. 

Τη συνδρομή της Κομισιόν προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιωθεί για την τεράστια οικονομική ζημία, λόγω των πρακτικών «λαδώματος» -όπως αναφέρει- της Siemens για ανάληψη μεγάλων δημοσίων έργων, ζητά με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

«Δεν υπήρξε ενδελεχής και εις βάθος έλεγχος για να διακριβωθεί η αλήθεια και να αναδειχτούν οι ευθύνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές αρχές απέστειλαν οι Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens στο πλαίσιο της διερεύνησης του φακέλου που αφορά τους πυραύλους PATRIOT και συγκεκριμένα το έργο για τα ηλεκτρονικά συστήματα των πυραύλων. Οι εφέτες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε κατάθεση του Ράινχαρτ Σίκατσεκ σύμφωνα με την οποία, για το έργο καταβλήθηκε «μίζα» 10 εκατομμυρίων μάρκων.

Ποιοι αναφέρονται στα πορίσματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Μ. Λιάπης
ΠΑΣΟΚ: Δεν έλεγξε τον Π. Βουρλούμη παρά τα στοιχεία για κακοδιαχείριση. ΟΣΕ: Ζημίωσε το Δημόσιο. ΥΠΠΟ - ηλεκτρονικοί ξεναγοί.
Γ. Βουλγαράκης
ΠΑΣΟΚ: Παρακολούθησε πλημμελώς την εξέλιξη της σύμβασης του C4I.
Πρ. Παυλόπουλος
ΠΑΣΟΚ: Τροποποιητική σύμβαση C4I, δεν διαχειρίστηκε σωστά τη δημόσια περιουσία.
Β. Πολύδωρας
ΠΑΣΟΚ: Εδωσε τη δυνατότητα στη SAIC να παραδώσει τμηματικά το έργο-αδυναμία διαπίστωσης διαλειτουργικότητας.
Χρ. Μαρκογιαννάκης
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε σωρεία ψευδών στοιχείων στην επιτροπή σχετικά με το C4I. Διαπραγματευόταν με όρους της SAIC.
Γ. Παπαθανασίου
ΠΑΣΟΚ: Δεν προέβη ως υπουργός Οικονομικών σε καμία ενέργεια που θα οδηγούσε σε έκπτωση τη Siemens.
Γ. Αλογοσκούφης
ΠΑΣΟΚ: Για εφαρμογή ρητρών στον ΟΤΕ. Συγκάλυψη - Κατήργησε την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Χρ. Βερελής
ΠΑΣΟΚ: Μη άσκηση εποπτείας στον ΟΤΕ - άρνηση για έλεγχο. ΟΣΕ - παραλείψεις ελέγχων.
ΝΔ: ΟΣΕ - μεταβίβαση ναυπηγείων στην HDW.
Τ. Μαντέλης
ΠΑΣΟΚ: προγραμματικές συμβάσεις ΟΤΕ - έμβασμα 200.000 μάρκων.
ΝΔ: Ερευνα για τα 450.000 μάρκα που έλαβε από τη Siemens.
Γ. Παπαντωνίου
ΠΑΣΟΚ: προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Ευθύνες για C4I.
ΝΔ: Συμμετείχε σε διυπουργική - ΚΥΣΕΑ που αποφάσισαν για το C4I.
Ν. Χριστοδουλάκης
ΠΑΣΟΚ: Προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ - Τριπλασιάστηκε το κόστος.
ΝΔ: Για τις συμβάσεις ΟΣΕ - Siemens.
Α. Τσοχατζόπουλος
ΠΑΣΟΚ: Πλημμελή καθήκοντα στα εξοπλιστικά.
ΝΔ: Προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ, μεταβίβαση ναυπηγείων και για εξοπλιστικά.
Κ. Σημίτης
ΝΔ: Ανάθεση στη SAIC του C4I, μη σύσταση αρχής για τις προμήθειες του δημοσίου, για το 1 εκατ. μάρκα του Τσουκάτου.
Γ. Παπακωνσταντίνου
ΝΔ: Ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ για τις προγραμματικές συμφωνίες - Δεν έχουν εγερθεί αγωγές κατά της Siemens.
Ευ. Μαλέσιος
ΝΔ: Συμμετείχε στη διυπουργική που αποφάσισε την προμήθεια του C4I και προήδρευε στην επιτροπή παρακολούθησης του διαγωνισμού.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ), athina984.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα