Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟ πόκερ με αντικείμενο το ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ

Σαν ένα παιχνίδι πόκερ που περιλαμβάνει όλα τα τεχνάσματα συνεχίζεται η πολιτική κόντρα των δύο μεγάλων κομμάτων με τα υπόλοιπα να ακολουθούν. Το ζητούμενο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις επερχόμενες εξελίξεις, καθώς η τρόϊκα πιέζει να συμβεί το παράλογο: πολιτική συναίνεση για τα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα στη μεταπολιτευτική περίοδο. Επίκεντρο σε αυτή τη φάση η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ περί δημοψηφίσματος, αντί εκλογών... Τι παίζει όμως στ' αλήθεια;

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του πρωθυπουργού, που μοιάζει να αφήνει ανοιχτό το ζήτημα του δημοψηφίσματος για το μνημόνιο. Η ίδέα δεν είναι καινούργια και αρχικά (πριν ένα χρόνο) η κυβέρνηση είχε αποκρούσει αυτό το ενδεχόμενο. Σήμερα όμως ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της μαραθώνιας συνάντησης του με τον Κάρολο Παπούλια (διήρκησε 1,5 ώρα), υποννόησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η φράση του είναι χαρακτηριστική: «Τις αποφάσεις θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μεταξύ των κομμάτων και μέσα στον ελληνικό λαό». Ερωτηθείς μάλιστα συγκεκριμένα αν θα γίνουν εκλογές ή θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός σε κάθε καλή ιδέα και πρόταση, ρεαλιστική, αποτελεσματική, αναπτυξιακή, δίκαιη και καινοτόμα από τα πολιτικά κόμματα και κάθε φορέα υπεύθυνο της χώρας, αρκεί, όπως είπε, να έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα.

Είπε επίσης ότι, παρά τις προφητείες, οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο και έχουν επιτευχθεί δύσκολοι στόχοι σε μια δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα και δήλωσε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές προτεραιότητά του είναι η εθνική συνεννόηση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και σιγουριά του κόσμου, να παραμείνει η Ελλάδα συμμέτοχη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι έχει αλλάξει; Ας δούμε τα γεγονότα:

α) Αφενός η αρνητική επί του θέματος στάση της ΝΔ, που προφανώς ο αρχηγός της μετά την σχετική ανάκαμψη του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις σκέφτεται πόσο δύσκολο θα είναι να διαχειριστεί ένα συντριπτικό κατά του μνημονίου αποτέλεσμα σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως αντιμετώπισε το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «το θέμα αυτή τη στιγμή αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη», καθώς «αν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα, πριν ψηφίσει το Μνημόνιο».
Όπως είπε: «Είναι ακατανόητο, γιατί έρχεται ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα, πριν ψηφίσει το Μνημόνιο».

β) η κατάσταση στην οικονομία ενδεχομένως να είναι πολύ πιο δυσάρεστη από όσο φαίνεται. Η 5η δόση του δανείου -σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ- όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά για να δοθεί θα απαιτηθούν τόσο σκληρές θυσίες από τους εργαζόμενους, που τίποτε δεν αποκλείει πρωτοφανείς κοινωνικές ταραχές με απρόβλεπτες διαστάσεις. Το δημοψήφισμα θα έδινε το άλλοθι για να ληφθούν αποφάσεις... έστω κι αν αυτές θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για την κυβέρνηση και για τον λαό.

Χαρακτηριστικός για την κρισιμότητα των στιγμών ήταν ο διάλογος Παπούλια-Παπανδρέου πριν τη συνάντηση. Η αγωνία για τις εξελίξεις είναι προφανής, ενώ οι μύχιοι φόβοι για τα αρνητικά σενάρια γίνονται ορατοί από μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων...

"Έχω βγάλει το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθούν μέσα στους στόχους με πολιτική βούληση όλων μας, για να πετύχουμε την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χώρας που είναι τα ελλείμματα και το χρέος".

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν γίνει σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Συγκαταβατικός από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή την εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι "τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε".

"Γι΄ αυτό ζητάμε από όλους δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος και να προστατεύσουμε τους αδύναμους", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το φάσμα της χρεοκοπίας θα επανέλθει για τη χώρα.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα