Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

«ΌΧΙ σε πολιτική που διαλύει την κοινωνία»

Μόνος  του ο Γιώργος, μόνος του κι ο Αντώνης! Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου με λόγο καταγγελτικό και αυστηρό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στην ουσία του καταλόγισε όλη την ευθύνη και ότι οδήγησε τη σύσκεψη σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς επίσης ότι «δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».


«Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση, όπως άλλωστε δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό, μόνο αν πειστεί η Τρόικα και ότι του απάντησε «πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα και μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα».

Υποστήριξε ότι «δεν είναι η δική μας διαφωνία που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο» και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν συμφωνούσε από εδώ και στο εξής στην «ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε».

Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο».

Ανέφερε δε τις κόκκινες γραμμές του: «Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας».

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Τι αξία θα είχε να συμφωνούσαμε εμείς με κάτι που διαλύει την ελληνική οικονομία;» και υποστήριξε ότι η διέξοδος για την Ελλάδα είναι επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση.

Μίλησε για το διαφορετικό σχέδιο που έχει προτείνει, το οποίο στηρίζεται, όχι σε περισσότερους φόρους, αλλά σε λιγότερους, για να δουλέψει η οικονομία. «Μόνο τότε θα αρχίσουν να παράγονται έσοδα για τους πολίτες, αλλά και για το κράτος. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: «Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στη σύσκεψη την πρόθεσή του να διορίσει τεχνοκράτες για τιςαποκρατικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Σαμαράς του απάντησε ότι συμφωνεί, εφόσον γίνει με διαφάνεια και μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι δεν έχει τέτοιες ιδεοληψίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και ότι θα εφαρμόσει την πολιτική του.

Ο κ. Καρατζαφέρης αστειευόμενος απευθύνθηκε στον κ. Σαμαρά, λέγοντας «θα μας δώσει τη Μουρούζη ο Αντώνης για να πιούμε καφέ αύριο». Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Πάλι πιέσεις στη ΝΔ;».

Τι είπε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου, την οποία θεωρεί λανθασμένη, ανέπτυξε κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τις θέσεις του για την οικονομία, που είχε παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε στην ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Επίσης, απέρριψε την πρόταση του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική κυβέρνηση, με το επιπλέον επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στη συνάντηση ότι θα προχωρήσει στην πολιτική του με ή χωρίς συναίνεση και παράλληλα απέρριψε τις πρόωρες εκλογές, όταν ρωτήθηκε από τους αρχηγούς αν είναι στα ενδεχόμενα που εξετάζει.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέλυσε την οικονομική κατάσταση και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε «ρητορικά ερωτήματα», όπως αν θέλουμε να παραμείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να παραμείνουμε στο ευρώ και τις πολιτικές που απαιτούνται.

Η λεωφόρος Συγγρού θεωρεί ότι, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν μία επικοινωνιακή κίνηση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δραματοποιήσει την κατάσταση, για να δικαιολογήσει τα νέα, πιο σκληρά μέτρα, προβάλλοντας παράλληλα προς τα έξω ότι εξάντλησε τα περιθώρια για συναίνεση των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Σαμαράς πάντως προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αποφασισμένος να μην υποκύψει στις πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες για συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου.

«Όχι εκβιασμούς στη ΝΔ διεμήνυσε χθες ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «κάνουν λάθος εκείνοι που ασκούν πιέσεις και εκείνοι που υποκύπτουν σε πιέσεις». Η λεωφόρος Συγγρού εκφράζει την απορία της για τη μεθόδευση που ακολούθησε η κυβέρνηση και στην οποία ενέπλεξε και την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα