Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ Λοβέρδου, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της Άννας και η ΑΓΩΝΙΑ του Μαξίμου

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Ψυχροπολεμικό κλίμα, φαίνεται να βιώνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη της να ασκούν δριμεία κριτική, αλλά και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, με τον υπουργό Οικονομικών να γίνεται "κόκκινο πανί" για τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματος και το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί αποσβολωμένο τις εξελίξεις. Μέσα σε όλα αυτά και ενώ η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή (και εύθραυστη) επανέρχονται δριμμύτερα τις τελευταίες ώρες τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης...

Μεγαλώνει ο προβληματισμός και η... κεφαλαλγία στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ιδίως μετά τη σκληρή κριτική του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου (αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου) για τη συνολική πορεία της κυβέρνησης και τις αιχμές του για παραίτηση.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου έχει να διαχειριστεί την έντονη δυσφορία πολλών υπουργών για τους μυστικούς χειρισμούς και τις κινήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να κινείται εντελώς αποκομμένος από τα συλλογικά όργανα, δίνοντας λογαριασμό μόνο στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το Μαξίμου κάλυψε τον κ. Λοβέρδο, προσπαθώντας να περιορίσει τη φημολογία περί δραματικών αλλαγών στην κυβέρνηση, όμως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου κατάσταση αναταραχής και αβεβαιότητας.

Προς τον πρωθυπουργό υπάρχουν και εισηγήσεις να γίνει αμέσως δεκτή η παραίτηση, που ουσιαστικά υπέβαλε δημοσίως ο κ. Λοβέρδος, αλλά προς το παρόν κυριαρχούν πιο ψύχραιμες φωνές.

Μέσα στο κλίμα αυτό και με τις εξελίξεις στην οικονομία να είναι καταιγιστικές από αρνητικά μηνύματα, ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί, σήμερα Τρίτη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά, καθώς στο τραπέζι έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα: από τον ανασχηματισμό τις αμέσως επόμενες ημέρες, έως επανασχεδιασμό πολιτικών κινήσεων, όπως το να ζητηθεί για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που οδηγεί πιθανότατα σε εκλογές.


Η ΒΟΜΒΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Η παρέμβαση εν είδει διαγγέλματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου άναψε φωτιές, αφού έκανε συστάσεις στον πρωθυπουργό για το πώς η κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη και έστησε στον τοίχο για έλλειψη πίστης στην κυβερνητική πολιτική άλλους υπουργούς!

Αίσθηση όμως έκανε και ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, παρά το γεγονός ότι άσκησε έντονη κριτική στην κυβερνητική λειτουργία και καταφέρθηκε κατά υπουργών, που δεν κατονόμασε, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι μαχητές. «Δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης του κ. Λοβέρδου, κάνει σημαντική δουλειά, οι υπουργοί είναι γόνιμο να καταθέτουν τις προτάσεις τους, οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται στο υπουργικό συμβούλιο όπου διαμορφώνεται κοινή συνισταμένη», είπε. Ανεξαρτήτως της δημόσιας χαλαρής αντιμετώπισης, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι «δεν ακούστηκαν στο Μαξίμου ευχάριστα όσα είπε, παρά το γεγονός ότι δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Θυμίζουμε ότι προ ολίγων εβδομάδων οι Παπανδρέου και Λοβέρδος συνέφαγαν ένα μεσημέρι Κυριακής.

Ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

* Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής αντί της απλής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, γιατί όπως είπε χρειάζεται πολιτική ενότητα για να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

* Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και όλα τα σχετικά κείμενα, να υπογράφονται από όλους τους υπουργούς και όχι μόνο από τον υπουργό Οικονομικών για να υπάρχει έτσι ενότητα και αλληλεγγύη.

**Μνημονεύοντας τη γνωστή φράση του πρωθυπουργού «θα προχωρήσω με όσους θέλουν και μπορούν», ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας πως «ενοχικές στάσεις και αμφισημίες δεν χωρούν, ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα κατά κυριολεξία».

* Δεν έχει θέση «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν παραιτείται.

** Πρέπει να μηδενιστούν οι απολύσεις και να γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών, εκτός από εκείνους των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.

ΟΙ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Υπουργοί όμως διαφώνησαν έντονα μαζί του: Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μαζέψει την κατάσταση μέχρι την Τετάρτη και υποστήριξε ότι οι εκλογές είναι ο μόνος «δρόμος» για να μην εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου. Τόνισε ακόμα ότι η Ν.Δ., ο Τσίπρας και το μισό ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν τη σημασία της εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων. Αλλοι υπουργοί πάντως έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει σύντομα αποφάσεις και να ομοιογενοποιήσει την κυβέρνηση, ενώ εξέφραζαν απορίες για τη χαλαρή αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε στον Α. Λοβέρδο, που του απέδιδαν πρόθεση να εγγράψει υποθήκες για τη «μεταπαπανδρεϊκή εποχή». Δεν έλειψαν κι εκείνοι που τον χαρακτήρισαν «λαγό» των πρωθυπουργικών μελλοντικών πρωτοβουλιών.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ
Μήνυμα ενότητας και συναίνεσης προς την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, αλλά με "υπόγεια μηνύματα" έστειλε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς».

«Σε αυτήν την πολύ δύσκολο περίοδο ερχόμαστε όλοι προ των ευθυνών μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα πέλαγος και να ψάχνουμε ένα λιμάνι. Σε αυτό το πέλαγος αυτό το καράβι δεν μπορεί να το πάει μόνος του ο πρωθυπουργός και στο πλήρωμα να υπάρχει σπαραγμός. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να έχει ενιαία και σιδηρά πειθαρχία σε αυτό που κάνει, αλλά και η αντιπολίτευση να καταλάβει ότι όλα έχουν αλλάξει σε αυτή τη χώρα κι έχει ευθύνη. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν χωράει λαϊκισμός ούτε εύκολες παρατηρήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Στο σκέλος της εκπαίδευσης επισήμανε την ανάγκη άμεσων αλλαγών για τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «υπάρχει έλλειψη κανόνων σε ένα σύστημα που φτιάχνει τον αυριανό πολίτη».

Ετικέτες , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα