Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΕΙΧΑ ΕΡΩΤΕΥΘΕΙ ΜΙΑ ΕΒΡΑΙΑ...

«Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον χωρίς να γνωρίζουμε το παρελθόν. Μόνο τυχαίο δεν  ήταν ότι   την αποκαλούσαν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων" τονίζει στην ισραηλινή εφημερίδα "Jerusalem Post" ο Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στην πόλη του, την Θεσσαλονίκη. Σε μία de profundis συνέντευξη με τίτλο "Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσδοκά να προσελκύσει ισραηλινούς τουρίστες" ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται στην ιστορία της πόλης, αναλύει τα σχέδια του για τον τουρισμό και κάνει αποκαλύψεις για τον πρώτο έρωτα της ζωής του που εξακολουθεί να θυμάται μέχρι σήμερα. (Ακολουθεί ΟΛΗ η συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα...


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέκαθεν θεωρούσε ότι βρισκόταν κοντά στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης του, όπως είπε στους The Jerusalem Post. Ο ψαρομάλλης δήμαρχος που αποπνέει μία αύρα κομψότητας, ανάβει τσιγάρο και θυμάται... "Ο πρώτος έρωτας μου στο γυμνάσιο ήταν μία Εβραία..
Αυτή αργότερα παντρεύτηκε στο Παρίσι, αλλά εγώ εξακολούθησα να διατηρώ επαφές με αρκετούς Εβραίους φίλους που είχα στην τάξη."
Ο κομψός (σοφιστικέ) Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρει η εφημερίδα, προσδοκά να φέρει σημαντικό αριθμό ισραηλινών τουριστών στην Θεσσαλονίκη και αναφέρεται στην πλούσια εβραϊκή κληρονομιά της πόλης, στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και στη "γεύση" του λιμανιού της.
«Η Θεσσαλονίκη κοιτάζοντας πίσω πρέπει να δεχθεί την ταυτότητά της" είπε ο κ. Μπουτάρης. «Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον χωρίς να γνωρίζουμε το παρελθόν. Δεν είναι τυχαιο ότι στο παρελθόν την αποκαλούσαν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Θα μπορούσε να γίνει και πάλι. "
Καθισμένος δίπλα στο Γιάννη Μπουτάρη ήταν ο Hasdai Καπόν, ένας εκ των επτά Αντιδημάρχων της πόλης, δημοτικό αξίωμα που όπως σχολιάζει η εφημερίδα, δίνεται για πρώτη φορά σε μέλος της εβραϊκής κοινότητας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Περίπου 1.300 Εβραίοι ζουν σήμερα στην πόλη,» είπε ο κ. Καπόν. "Υπάρχουν δύο συναγωγές και μία μικρή, αλλά ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητας, ένα εβραϊκό δημοτικό σχολείο και πολύ καλά διατηρημένα νεκροταφεία. Προσκαλούμε τους Εβραίους από όλο τον κόσμο να μας επισκεφθούν..."
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, θεωρείται ότι οι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη κατά την αρχαιότητα, αλλά η άφιξη των Σεφαραδιτών Εβραίων μετά την εκδίωξή τους από την Ισπανία το 1492 ανανέωσε την κοινότητα, η οποία για τα επόμενα εκατό χρόνια διατηρούσε συχνά την πλειοψηφία στην πόλη. 
 "Υπήρχαν 50.000 Εβραίοι πριν από τον πόλεμο", είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε "οι Σεφαραδίτες Εβραίοι οι οποίοι άρχισαν να φθάνουν πριν από 500 χρόνια βρήκαν ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Το εβραϊκό στοιχείο ήταν πολύ σημαντικο στο εμπόριο και τον πολιτισμό - και ας μην ξεχνάμε ότι ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη ήταν Εβραίος ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα η εβραϊκή κοινότητα έχασε την πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη γύρω από τη στροφή του 19ου αιώνα, λόγω της μετανάστευσης στην πόλη από Έλληνες και Τούρκους από την ύπαιθρο, ενώ αρκετά μέλη της κοινότητας μετανάστευσαν σε μέρη όπως η Βόρεια Αμερική, η οποία πρόσφερε καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες.
Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, περίπου 96 % των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, δολοφονήθηκαν από τους Ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης - απώλεια που  ο ΓιάννηςΜπουτάρης είπε ότι άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην πόλη του.
Από το σκουλαρίκι του και το τατουάζ του ζώδιο του (Ζυγός), είναι προφανές ότι ο σημερινός δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δεν είναι ο μέσος Έλληνας πολιτικός. Γεννημένος σε μια οικογένεια οινοποιών,  έχει πτυχίο στην οινολογία.
Πριν εισέλθει στην πολιτική, ήταν ένας επιχειρηματίας, και τα πρώτα του βήματα στη δημόσια ζωή ήταν ως
ακτιβιστής των δικαιωμάτων και αφορούσαν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των ζώων, ιδιαίτερα τη διάσωση της υπό εξαφάνιση καφέ αρκούδας. 
 
Μετά την εμπλοκή του σε μια επιτυχή εκστρατεία για να προστατεύσει ένα κτίριο ορόσημο στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους και, με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, εμφανίστηκε θριαμβευτής.
Το Ισραήλ είναι ένα από τα πρώτα μέρη (χωρες) που ο κ. Μπουτάρης έχει επισκεφθεί από τότε που ορκίστηκε στο γραφείο του δημάρχου την 1η Ιανουαρίου.
"Τελευταία φορά βρέθηκα εδώ το 1975 και πήγαμε σε δύο κιμπούτς - ξέρω ότι δεν πάνε καλά τώρα - προκειμένου να εισάγουμε στάγδην άρδευσης στην Ελλάδα», θυμάται. «Τότε, το Τελ Αβίβ δεν είχε όλα αυτά τα ψυλά κτίρια που έχει σήμερα. Θαυμάζω την έρευνα και την ανάπτυξη που έχει κάνει το Ισραήλ, καθώς επίσης και την αρχιτεκτονική του Bauhaus. "
Η εκστρατεία προώθησης ισραηλινών τουριστών στη Θεσσαλονίκη, έρχεται σε μια στιγμή που ο αριθμός των ισραηλινών τουριστών στα τουρκικά ξενοδοχεία, έχει μειωθεί δραματικά λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά οι Ισραηλινοί που επιλέγουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη ελπίζωντας ότι θα αποφύγουν τη συναναστροφή με τους Τούρκους θα καταλήξουν απογοητευμένοι.
«Έχουμε πολλούς Τούρκους τουρίστες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μπουτάρης. "είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ, που είναι ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας".
Μια ομάδα Αμερικανικών Εβραίων εκπροσώπων πραγματοποίησε μια επίσκεψη πέντε ημερών στην Ελλάδα. Η αντιπροσωπεία από τη Διάσκεψη των Προέδρων των σημαντικών αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων επισκέφθηκε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος  τηνΤρίτη στη Θεσσαλονίκη, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα την Πέμπτη.
Όπως λένε Έλληνες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι δύο χώρες βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με τις πιθανές ενεργειακές συμφωνίες που αφορούν ισραηλινή υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα