Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ

Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 72 ετών, ο Μιλτιάδης Έβερτ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων.


«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού
πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις
ιδέες και τις αρχές του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πολιτικού.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του από τη Φρανκφούρτη επισημαίνει ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν «ένας αγωνιστής της παράταξης, του τόπου, της δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: αγωνιστής! Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα», επισημαίνει ο κ.Σαμαράς ο οποίος εκφράζει στην οικογένειά του εκλιπόντος «τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, για τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ δήλωσε: «Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό πολιτικό, τον ξεχωριστό άνθρωπο, το μεγάλο φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια απηύθυναν και πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο ρόλο και τη συμβολή του Μιλτιάδη Έβερτ στα πολιτικά πράγματα του κόμματος αλλά και το δημόσιο βίο της χώρας.

«Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει ότι ο Μ.Εβερτ ήταν «μαχητικός πολιτικός, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του. Η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης».

» Είχα στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και νωρίτερα, την πρώτη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας».

» Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και επί πολλά χρόνια συναδέλφου στα κοινοβουλευτικά έδρανα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής μας ζωής και έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας. Κατά τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, ως βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε με συνέπεια και δυναμισμό τις ιδέες τις οποίες πρέσβευε και αναδείχθηκε σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα από τα οποία εργάστηκε ευσυνείδητα για τις αρχές της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος ενώ εξέφρασε τα πλέον θερμά του συλλυπητήριά στους οικείους του.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν «ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι «η παράταξη θρηνεί. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή. Στην οικογένειά του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου».

«Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Προέδρου Μιλτιάδη Έβερτ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου. Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής. Εκφράζω στην οικογένεια του τα θερμά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε για τον εκλιπόντα πολιτικό.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, τον οποίο χαρακτηρίζει «έντιμο πολιτικό, συνεπή στις ιδέες του, με μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Μιλτιάδης Έβερτ θα μας θυμίζει το μεγάλο βήμα της ελεύθερης δημοτικής ραδιοφωνίας, όταν ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων».

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μ.Έβερτ: ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ

Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Μαΐου του 1939.

Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ (το σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ακολούθησε περαιτέρω σπουδές στην πληροφορική.

Διετέλεσε οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής επιχειρήσεων και τραπεζών. Εργάστηκε, επίσης, ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Το 1957 έγινε μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν., νεολαίας της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης, και το 1963 ανέλαβε τη διοίκησή της. Κατά τη διάρκεια της χούντας τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών.

Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας. Το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών.

Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%.

Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο «Αθήνα 9,84», ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα.

Το 1990 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ» του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 26 Οκτωβρίου 1991, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την παραίτησή του από το υπουργείο Προεδρίας.

Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων.

Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου 1997, οπότε κατά τη διάρκεια του 4ο Συνεδρίου της παράταξης εξελέγη νέος πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την αποχώρησή του από την πολιτική. Στην επιστολή του, ο Μιλτιάδης Έβερτ ζητούσε από τον Κ.Καραμανλή να μπει στη 12η -τιμητική και μη εκλόγιμη- θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Όπως ανέφερε, ήταν τιμητική για εκείνον η πρόταση που του έγινε από τον τέως πρωθυπουργό να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αλλά -όπως σημείωνε- έπρεπε να συμβάλει «στην ανανέωση του κόμματος, την οποία εγώ πρώτος έκανα πράξη».

Δημοσίευσε πολλά άρθρα για θέματα οικονομικά, άμυνας, ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπήρξε και συγγραφέας αρκετών βιβλίων («Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Η Ελλάδα στον Κόσμο που έρχεται», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή»).

Ήταν παντρεμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

www.psema.gr - Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα