Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

“ΠΡΑΣΙΝΗ” ΑΝΤΑΡΣΙΑ (ΠΑΛΙ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

tina-birbili-i-kyria-diafono-se-olaΝέα «πράσινη» επίθεση δέχθηκε το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα. Η υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεώθηκε για δεύτερη φορά σε υποχώρηση υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων, αποφασίζοντας να αποσύρει και πάλι το άρθρο που αφορά τις αρτιότητες στις περιοχές Natura, και να καταθέσει νέα πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής.

Του Γιωργου Λιαλιου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Το σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας συζητήθηκε χθες στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής πριν από την ολομέλεια. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δέχθηκε για ακόμη μια φορά δριμεία επίθεση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υποστήριξαν με σθένος το δικαίωμα του πολίτη... να τσιμεντοποιήσει τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας. Οι βουλευτές ζήτησαν άρση και των ελάχιστων (πλέον) περιορισμών που απέμειναν στη ρύθμιση, η οποία διατηρεί την αρτιότητα στα οικόπεδα των 4 στρεμμάτων, αλλά απαγορεύει εις το εξής την κατάτμηση κάτω των 10 στρεμμάτων. Περιορισμοί, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι μεταβατικοί, αφού ορίστηκε προθεσμία 2 ετών για την κατάρτιση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις Natura, άρα ενδεχομένως πολύ αυστηρότεροι όροι δόμησης.

Αξιοσημείωτη είναι προσθήκη στο σχέδιο νόμου, η οποία αφορά τους δασικούς χάρτες: όπως ορίζεται, στις περιπτώσεις όπου η Δασική Υπηρεσία έχει διαφορετική άποψη από εκείνη των δικαστηρίων, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα προσφεύγει υποχρεωτικά ενάντια στον δασικό χάρτη, προκειμένου η υπόθεση να επανεξεταστεί από τις επιτροπές ενστάσεων (στο σκέλος, όμως, που δεν επηρεάζει λ.χ. όσους πρόλαβαν και έχτισαν με βάση την απόφαση του δικαστηρίου).

www.psema.gr – Πηγή: news.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα