Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Αναστάση Πεπονή

Την προσωπικότητα και τη συμβολή του Αναστάση Πεπονή στον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της χώρας τονίζει στα συλλυπητήρια μηνύματά της η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
Ο Αναστάσιος Πεπονής υπήρξε ένας χαρισματικός πολιτικός, που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, σημάδεψε την Μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας. Θα τον θυμόμαστε για το πλούσιο έργο του και για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του που πρόσδιδε στην πολιτική μια βαθιά και σπάνια ποιότητα.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας.
Συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης. Και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη μεταπολίτευση.
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την γενναία στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του Παλατιού τον Ιούλη του '65 και την απόφασή του, ως γενικού διευθυντή του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, να μεταδώσει το μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο κατήγγειλε τα σχέδια του Παλατιού.
Όπως και την απόφασή του να υπερασπιστεί σθεναρά το θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισήγαγε το 1994, για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο.
Πρόκειται για δύο σημαντικά παραδείγματα από τον πολυκύμαντο πολιτικό βίο του Αναστάση Πεπονή, που όμως χαρακτηρίζουν και την γενικότερη στάση του στην πολιτική αλλά και προσωπική του ζωή.
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης και σταθερότητας στους στόχους του, στις αρχές του, στην ιδεολογία του.
Για σαράντα και πλέον χρόνια έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία.
Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του, για τις ιδέες του, ξεκινώντας από φοιτητής με την συμμετοχή του στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο.
Ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για την αντιδικτατορική του δράση. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική Αμνηστία, αλλά στη συνέχεια εκτοπίστηκε δύο φορές και συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση.
Άνθρωπος με σταθερές αξίες, υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα - τομές στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας.
Τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ διετέλεσε πολλές φορές υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Αναστάσης Πεπονής, υπήρξε ένας ανεκτίμητος συναγωνιστής στο Κίνημά μας".

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος
Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή, ενός ευπατρίδη της πολιτικής που τίμησε με το ήθος και το έργο του το δημόσιο βίο της χώρας μας. Υπήρξε ένας γνήσιος μαχητής της δημοκρατίας, την οποία με πάθος και κινδύνους υπερασπίστηκε, αλλά και από πολλές θέσεις ευθύνης αγωνίστηκε να θωρακίσει απέναντι στη διαφθορά, τα άνομα συμφέροντα και την πελατειακή νοοτροπία. Πάντα διακρινόταν για τη σεμνότητα, τη μετριοπάθεια και την αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς
Έφυγε, σήμερα, ένας μεγάλος Έλληνας και ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, ο Αναστάσιος Πεπονής. Στη μακρά πολιτική διαδρομή του υπήρξε σημαιοφόρος της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Άφησε την προσωπική του σφραγίδα - σφραγίδα ηθικής - στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Συνέδεσε το όνομά του με την αξιοκρατία, καθιερώνοντας τον πρωτοποριακό για την Ελλάδα θεσμό του ΑΣΕΠ.
Ο ίδιος, άλλωστε, δεν χώριζε τους Έλληνες ανάλογα με τις κομματικές τους προτιμήσεις και ούτε υιοθέτησε ποτέ πρακτικές αποκλεισμών. Ο Σάκης Πεπονής τίμησε, έμπρακτα, το δημόσιο βίο της Πατρίδας μας και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο. Στάθηκε όρθιος σε δύσκολες περιστάσεις και υπηρέτησε με σθένος τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Μετουσίωνε σε έργο, το γνήσιο πατριωτισμό που τον χαρακτήριζε και αποδείκνυε ευαισθησία, σύνεση και τόλμη στα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης
Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ένας συνεπής στις αρχές και στις αξίες του Κοινοβουλευτισμού, έφυγε από κοντά μας. Πολλά θα μπορούσαν να διδαχθούν οι νεότεροι από το ήθος και την ευπρέπεια του εκλιπόντος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
Αποχαιρετούμε έναν ευγενή πολιτικό, έναν άνθρωπο με ανοιχτό πνεύμα που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο και υπερασπίστηκε με αρχές τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα