Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ: όλα καλά, όλα... ανθηρά!

Άνθρακες ο θησαυρός! Χωρίς να πέσουν τουφεκιές στο... ψαχνό -με εξαίρεση τις ριπές της Βάσως Παπανδρέου- και χωρίς να τεθεί θέμα ηγεσίας, όπως άφηναν να διαρρέει οι "αγανακτισμένοι" του κινήματος, εξελίσσεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδο του, όσο και κατά την ομιλία του, ενώ σε δηλώσεις τους αρκετοί διαφωνούντες, όπως ο κ. Λυντζέρης, εμφανίστηκαν... ικανοποιημένοι με την προοπτική του ανασχηματισμού. 

Οι παραιτήσεις των κ. Φλωρίδη και Νασιώκα είναι αλήθεια ότι προκάλεσαν εσωκομματικούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, σε σημείο μάλιστα να διαφαίνεται ότι οι "Αγανακτισμένοι" είχαν το πάνω χέρι. Ωστόσο η προοπτική του ανασχηματισμού και το έντονο παρασκήνιο που ακολούθησε, οι πιέσεις και... ενδεχομένως οι υποσχέσεις, έκαναν (και πάλι) το θαύμα τους! 

Λίγο πριν τη συνεδρίαση με διαδοχικές δηλώσεις τους οι υπουργοί εξέφρασαν την πίστη τους στον πρωθυπουργό, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις βουλευτών που κατήγγειλαν ότι κάποιοι "υφύπαρξαν την ψήφο τους για να συγκληθεί η Κ.Ο." Από τη μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι φιλικά προσκείμενοι σε αυτόν βουλευτές παρέμειναν μάλλον αδιάφοροι στις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι και αυτό τον εσωκομματικό γύρο τον κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Το Μαξίμου κατάφερε να ελέγξει την "ανταρσία" πριν πάρει διαστάσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει ότι δεν θα εκδηλωθεί ξανά με πιο έντονη μορφή...

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη σκιά της παραίτησης δύο βουλευτών του κόμματος, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

«Είναι ώρα μάχης και εγώ και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα είμαστε παρόντες και θα δώσουμε αυτή τη μάχη», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «ξέρω τον πόνο και τις δυσκολίες του κάθε βουλευτή. Μπορείτε να στηριχθείτε και πάνω μου και εγώ να στηρίξω εσάς να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Περνάμε μια δύσκολη καμπή, τώρα είναι η ώρα που δεν πρέπει να λυγίσουμε, σημείωσε ακόμη, τονίζοντας πως έχει εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε και επανέλαβε την απόφασή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά και στην υποβολή αιτήματος για ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ανασχηματισμός δεν σημαίνει ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ήδη πολλά και επισήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο συνεκτική και θα φέρει εις πέρας τις απαιτούμενες αλλαγές.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο των συζητήσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, επανέλαβε πως ζήτησε η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να πάρει και χαρακτηριστικά μιας κοινής εθνικής προσπάθειας και επέρριψε και πάλι την ευθύνη στην ΝΔ για την αποτυχία συνεννόησης. Όπως ανέφερε, παρά την έκκληση για εθνικό καθήκον, η ΝΔ διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως τέθηκαν και δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Ωστόσο, πρόσθεσε πως υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί την προσπάθεια για ευρύτερη εθνική συνεννόηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας μας, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων ημερών.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι είχε και πάλι την ευκαιρία να μιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για τη διαπραγμάτευση που γίνεται, ενώ αναφέρθηκε και στην έκκληση του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί για υπευθυνότητα και αίσθηση συμβιβασμού προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η διαδικασία της αλλαγής είναι επίπονη για όλους. «Αντιλαμβάνομαι τον πόνο ακόμη και την οργή του κόσμου...Δεν αρκεί ούτε η οργή ούτε η μοιρολατρία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και εντός της Βουλής και εκτός της Βουλής με την ίδια την κοινωνία.

«Θα αντέξουμε και θα τα καταφέρουμε...Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για την Ελλάδα και το μέλλον της νέας γενιάς», διεμήνυσε.

Β. Εξαρχος: Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα έχει Πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ πρόεδρο έστειλε ο γραμματέας της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Βασίλης Έξαρχος, κατά την ομιλία του, στην έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Με τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου συνεχίζουμε και προχωράμε δυνατά μπροστά», διαμήνυσε, υπογραμμίζοντας ότι στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία μετρούν οι πράξεις ευθύνης.

«Εμείς δεν θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες», ξεκαθάρισε, ενώ επέκρινε το λαϊκισμό και τις φραστικές, όπως είπε, «τηλεοπτικές βόμβες κρότου και λάμψης», που απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα.

«Οι αποσπασματικές και άστοχες δηλώσεις που περιορίζουν τη συζήτηση απλώς στο ρόλο των βουλευτών μόνο ρίχνουν νερό στο μύλο του λαικισμού και της απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοκρατική Αριστερά
«Μετά από 20 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με μέτρα και πολιτικές που έχουν γονατίσει την κοινωνία, με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που οδηγεί σε αδιέξοδο, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αποτελούν την πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα