Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ τραβάει την περόνη της ΠΡΟΩΡΗΣ κάλπης

Έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ συγκάλεσε για τις 7 μμ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από πηγές της λεωφόρου Συγγρού. Μετά από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις και με τον αέρα του καθαρού προβαδίσματος από το ΠΑΣΟΚ που αποτύπωσε η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο...

να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

 Δεν το διατυπώνει, ωστόσο, ακόμη ευθέως, αφενός διότι δεν αποκλείει καθόλου το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα και αφετέρου γιατί δεν επιθυμεί να επιβαρυνθεί η ήδη βεβαρημένη κατάσταση της χώρας. Στη Συγγρού έχουν εξετάσει και το σενάριο που φέρει τον πρωθυπουργό, υπό το παραπάνω κλίμα, να υιοθετεί την πρόταση βουλευτών του για υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Εξυγίανσης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό» απαντούν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

«Θέλω να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Πρώτα βάζει το συμφέρον της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα έρθει η ώρα και γι’ αυτό» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μιχελάκης, κάνοντας σαφώς ένα βήμα πιο μπροστά από τη μέχρι σήμερα θέση του ότι οι «εκλογές είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν μπορεί η Ν.Δ. να τις επιβάλει».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προέδρου κ. Χρ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι η Ν.Δ. «θα ήθελε να είναι σε θέση να ζητήσει εκλογές γιατί αγωνιά για τη χώρα, αλλά δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή στη συζήτηση, διότι δεν θέλει να βλάψει τη χώρα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τυχόν υιοθέτηση ανάλογου αιτήματος από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην Ελλάδα και να έχει χαοτική επίπτωση.

Την ίδια ώρα, εν όψει της σημερινής πρώτης ανάγνωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, η Συγγρού σκληραίνει τη στάση της, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη γαλάζια Κ.Ο., ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν νοείται συναίνεση. Χθες, ο κ. Μιχελάκης διερωτήθηκε γιατί αρνούνται στην Ελλάδα (σ. σ. οι δανειστές) αυτά τα οποία έδωσαν στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι γιατί δεν τα ζητάει η κυβέρνηση. Επανέλαβε τη στάση της Ν.Δ. κατά της συναίνεσης στην πολιτική που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στο οποίο το Μνημόνιο χαρακτηρίζεται «ακραίος δημοσιονομικός μαζοχισμός που δεν πρόκειται να πετύχει». Εξίσου χαρακτηριστικό του κλίματος που επιχειρεί να δημιουργήσει η Συγγρού είναι το non paper της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού με τον τίτλο «Στο ίδιο έργο θεατές», στο οποίο γίνεται λόγος για «καθυστερημένη, σε λάθος βάση και εν τέλει εκβιαστική συναινετική ρητορεία του κ. Γ. Παπανδρέου». Στο κείμενο εξηγείται η θέση της Ν.Δ. και γίνεται προσπάθεια να καταλογιστούν στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. «Η κυβέρνηση είχε όλη την άνεση να προωθήσει το πρόγραμμά της χωρίς οργανωμένες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις συνδικαλιστών, χωρίς τηλεοπτικές παραστάσεις αντιπολιτευτικής αγανάκτησης και χωρίς κραυγές για άμεσες εκλογές», σημειώνεται.

Κορυφώνονται οι πιέσεις από την Ε.Ε.
Στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. πάντως, μετά την Ελ. Παπαδημητρίου και ο Σωτ. Χατζηγάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει κατά συνείδηση στη διαδικασία για το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ταυτόχρονα κορυφώνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις αλλά και η αιχμηρή κριτική παραγόντων της γηραιάς ηπείρου για τη στάση της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24ore με τον τίτλο «Ο Σαμαράς ποντάρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κυνηγώντας το χαρτί του λαϊκισμού». Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον κ. Σαμαρά είχε στα γραφεία της Ν.Δ. ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής.

www.psema.gr - Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Ελλη Tριανταφυλλου)

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα