Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΣΑΔΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:"ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ!"

ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ... ΜΜΕ!  Ενιαία γραμμή στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Οι δημόσιες αντεγκλήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις έχουν δημιουργήσει μια εικόνα «βαβέλ» εντός του κυβερνητικού σχήματος και ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι πραγματικές διαστάσεις των διαφοροποιήσεων μεταξύ των υπουργών είναι πολύ μικρότερες και γι’ αυτό επέλεξε χθες να επιτεθεί πιο σφοδρά από ποτέ τους τελευταίους 18 μήνες, και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μίλησε μάλιστα για μια «βαθύτερη ασθένεια, τη σχέση ΜΜΕ με την πολιτική».


Στο χθεσινό Υπουργικό οριστικοποιήθηκε επίσης ότι στις 15 Απριλίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο «ομπρέλα» που θα περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και τα πρόσθετα, διορθωτικά μέτρα για το 2011. Η ημερομηνία αυτή καθίσταται κομβική, καθώς η αποδοχή ή μη των συγκεκριμένων κυβερνητικών αποφάσεων, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού περί ανασχηματισμού ή -όπως εκτιμούν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ακόμη και πρόωρων εκλογών. Εκείνο που παραμένει ζητούμενο στο Μαξίμου είναι να μετριασθούν οι αντιδράσεις της Κ.Ο., πολλά μέλη της οποίας, ακόμη και χθες, τόνιζαν ότι στο εξής η συμμόρφωσή τους με τη γενική γραμμή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εντάσσουν αυτή την ενδοκομματική «γκρίνια» και στο κλίμα της συζήτησης περί ανασχηματισμού, η οποία εν πολλοίς καλλιεργείται και στην Κ.Ο. Πέρα από την όποια προσωπική ιδιοτέλεια μπορεί να έχουν οι βουλευτές, η έλευση της τρόικας, οι ασφυκτικές ημερομηνίες για την κατάρτιση πλαισίου αποκρατικοποιήσεων και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015, συνιστούν δύσκολους σταθμούς για την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες, θα πρέπει να ψηφισθούν στη Βουλή, γίνεται εύκολα κατανοητό πως η διατήρηση μιας ισορροπίας στο εσωτερικό της Κ.Ο. είναι επιβεβλημένη.

Το έτερο άγχος του κ. Παπανδρέου εστιάζεται στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, για την οποία τα τελευταία 24ωρα έχει μιλήσει τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργικός «κύκλος» της ανάπτυξης συνεδρίασε χθες το πρωί για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να εντοπισθούν ποιες δράσεις μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε κάποια ανάπτυξη. Από αυτή βεβαίως την κατηγορία δεν μπορεί να λείπουν και οι αποκρατικοποιήσεις. Την ίδια ώρα εκτυλισσόταν η δεκαπενθήμερης περιοδικότητας σύσκεψη των εισηγητών των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για την κυβέρνηση. Οι βουλευτές επικέντρωσαν την κριτική τους σε αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και στην αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω. Οι κ. Κ. Σπηλιόπουλος και Δ. Κρεμαστινός ανέφεραν ενδεικτικά ότι με τα νέα στοιχεία καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη λήψη σκληρών μέτρων, ότι δηλαδή μειώνεται αποτελεσματικά το έλλειμμα. Για απουσία συνεννόησης με πολλούς υπουργούς μίλησε ο κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε υπουργοί όπως οι κ. Ιω. Ραγκούσης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Τίνα Μπιρμπίλη να συνεδριάζουν τακτικά με τους εισηγητές των ΚΤΕ και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Αρκετοί βουλευτές άφησαν και αιχμές για τις κ. Μπιρμπίλη και Κατσέλη και εν γένει για όσους υπουργούς διαφοροποιούνται από τη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρώτος άλλωστε είχε τοποθετηθεί με παρόμοιο τρόπο ο κ. Β. Εξαρχος ο οποίος προχθές δήλωσε (Ράδιο 9) ότι τα υπουργεία «δεν είναι τσιφλίκια των υπουργών». Στο Υπουργικό Συμβούλιο η κατάσταση ήταν βεβαίως πολύ ηπιότερη και σημαντικό τμήμα της συνεδρίασης κατέλαβε η συζήτηση για τις ρυθμίσεις που προετοίμασε ο κ. Παπακωνσταντίνου για την εγγυοδοσία των τραπεζών. Οι περισσότεροι υπουργοί συνεχάρησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για το τελικό πλαίσιο. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι «υιοθετήθηκαν οι προτάσεις» στελεχών και βουλευτών «και το νομοσχέδιο βελτιώθηκε». Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για τη συνένωση νοσοκομείων, στο πρότυπο μάλιστα των συνενώσεων σχολείων.

Στη μακροσκελή εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «βαδίζουμε προς το τέλος της ύφεσης», ενώ επιτέθηκε εκ νέου σφοδρότατα στους οίκους αξιολόγησης και «τις λεγόμενες “αγορές”», με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση από τη Standard and Poor’s. Εκρινε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις ήταν επαρκείς, ενώ διαβεβαίωσε τους υπουργούς του ότι θα τους στηρίξει πολιτικά στις «δύσκολες αλλαγές» στις οποίες προχωρούν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έχει κληθεί να παρευρεθεί στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που γίνεται σήμερα.

www.psema.gr - Πηγή: (Του Βασιλη Nεδου) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ετικέτες , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα