Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ!

Με τους αντάρτες να εκδίδουν... μανιφέστα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αφήνει αιχμές και το εσωκομματικό κλίμα να γίνεται βαρύ κι ασήκωτο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε απολογητικός στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε το γεγονός συνάντησε χλιαρή υποδοχή κατά την είσοδο του στο χώρο όπου διεξάγεται το συμβούλιο.

«Δάνειο-ξεδάνειο δεν διαπραγματευόμαστε τις δικές μας υποθέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στην οποία άφησε τη χώρα. «Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά είναι δικός μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι έχει οδηγό την αλήθεια. «Ποιος πίστεψε ότι η ανόρθωση θα είναι περίπατος», χαρακτηρίζοντας το χρέος «βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας».

Για τη ΝΔ είπε ότι διπλασίασε το έλλειμμα και το χρέος «για να ζήσει αυτή καλύτερα και οι λίγοι δικοί της».

«Η δική μας φυγή δεν είναι ούτε εκλογές, ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο και τις ευθύνες μας, όπως έκανε η ΝΔ, αλλά είναι φυγή προς τα μπρος, να αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε επίσης.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη ρύθμιση του χρέους στην ευρωζώνη. Τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης το συντομότερο δυνατόν και ζήτησε και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε αυτή τη μάχη, τονίζοντας ότι αν σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση, τα οποία ωστόσο θεώρησε ότι προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες και αναγνώρισε στους υπουργούς και γενικά στα κυβερνητικά στελέχη ότι καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και λάθη και εντάσεις σε αυτή την προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αφού έσπευσε να εξηγήσει ότι «το θέμα μου δεν ήταν, ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης. Μίλησα με τον πρωθυπουργό και με καλύπτει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», συνέχισε πιο αιχμηρός αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί:
«Το θέμα είναι άλλο, η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και υπάρχει κοινωνική ένταση. Δεν πρέπει να φορτίζουμε το κλίμα. Απαιτείται απ’ όλους ψυχραιμία, υπευθυνότητα, επινοητικότητα, ευελιξία, αποφασιστικότητα και συγκατάβαση. Για την κυβέρνηση αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα που πρέπει να είναι το ασφαλές μέλλον της χώρας και η κοινωνική συνοχή», σε μία δήλωση με πολλούς αποδέκτες και εντός της κυβερνήσεως.
Στο πλευρό του κ. Βενιζέλου τάχθηκε και ο κ. Πολυζωγόπουλος ο οποίος δήλωσε στην ομιλία του για τα όσα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας για τους μετανάστες ότι τα είπε σωστά όμως αμέσως μετά βγήκε «ένα φιρμάνι που τον κατακεραυνώνει»!

Ψύχραιμοι παρατηρητές  εκτιμούν ότι η κόντρα των δύο υπουργών ίσως να σχετίζεται και με την αβεβαιότητα για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς όλοι φοβούνται  μήπως κάποιο, τυχαίο ή όχι, γεγονός  αποτελέσει θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων  – για παράδειγμα η υπόθεση  Υπατία.

Η αβεβαιότητα αυτή εντείνεται καθώς η απουσία του  πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, λόγω πυρετού, ενέτεινε την αίσθηση  ότι τα πράγματα με την οικονομία  δεν πάνε καλά και ότι τα περιθώρια  ουσιαστικής στήριξης από την  Ευρώπη είναι μικρά. Η πρωτοβουλία  του κ. Παπανδρέου για τις συναντήσεις  της Τρίτης ερμηνεύεται μεν ως μία αναγκαία πολιτική κίνηση, ώστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρεθούν προ των ευθυνών τους και να μην υποδαυλίζουν εκ του  ασφαλούς τις κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο αντιμετωπίζεται και ως προσπάθεια δραματοποίηση του πολιτικού  σκηνικού. Και όπως λένε έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες, η δραματοποίηση οδηγεί πιο εύκολα σε αποφάσεις, όπως ένας μεγάλος ανασχηματισμός ή ακόμη  και εκλογές, που πάντως θα πρέπει να είναι το τελευταίο χαρτί του κ. Παπανδρέου…


Οι εργασίες του εθνικού συμβουλίου, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, με την εκλογή των τριών νέων μελών που συμπληρώνουν τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αντικαθιστώντας τις θέσεις των Δ. Κουσελά, Μ. Όθωνα και Γ. Κουτσούκο, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις μετά τον ανασχηματισμό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγονται ως μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου οι: Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος έλαβε 109 ψήφους, Νίκος Σαλαγιάννης, με 74 ψήφους, καθώς επίσης και η Άσπα Παπαηλιού με 47 ψήφους.

Η κ. Παπαηλιού ισοψήφισε με τον Δημήτρη Καρύδη και εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου μετά από κλήρωση. Δεν εξελέγη ο επίσης υποψήφιος, Παντελής Καμάς, ο οποίος συγκέντρωσε 20 ψήφους.

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα