Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΜΕΝΕΙ στις καταγγελίες για το "φουσκωμένο" έλλειμμα

Σε νέες καταγγελίες προχώρησε το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.Η κα Γεωργαντά αφού επέμεινε στους ισχυρισμούς της περί εσκεμμένης διόγκωσης του ελλείμματος, σημείωσε ότι προσπάθησε να ενημερώσει, ωστόσο τα ΜΜΕ δεν δέχθηκαν να δημοσιεύσουν τις απόψεις της.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι θυμήθηκε να μιλήσει μόλις "ξηλώθηκε" από την ΕΛΣΤΑΤ, απάντησε ότι δεν επιδίωξε να έρθει στον τύπο τώρα και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λέει αυτά τα πράγματα.

Μάλιστα σημείωσε, ότι τα είχε πει νωρίτερα αλλά καμία εφημερίδα δεν δέχθηκε να δημοσιεύσει, ενώ κατήγγειλε ότι είχε δώσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό η οποία λογοκρίθηκε. Η συνέντευξη σύμφωνα με την κα Γεωργαντά είχε δοθεί ένα μήνα πριν ανακοινωθεί το έλλειμμα.

"Προσέγγισα ανθρώπους και επειδή δεν ήθελα να εκτεθεί η Ελλάδα, δεν πήγα στο εξωτερικό, αλλά προσπάθησα να ενημερώσω το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ. Κανείς δεν δεχόταν να βάλει τις ανακοινώσεις. Ρωτούσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου να το βάλουμε ή να μην το βάλουμε" σημείωσε.

Δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια
Η κα Γεωργαντά αναφερόμενη στην ουσία της υπόθεσης, τόνισε ότι υπάρχουν σειρά κριτηρίων τα οποία πρέπει να ταυτοποιηθούν αποδεδειγμένα, για να ενταχθούν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. Γι' αυτό πρέπει να γίνει έρευνα και μελέτη, η οποία δεν έγινε.

Η ίδια υποστηρίζει ότι αν ήταν η ίδια υπουργός θα έλεγε να βγει όπως είναι στην πραγματικότητα το έλλειμμα και τόνισε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέκυψε στις ασφυκτικές πιέσεις των Γερμανών

Μάλιστα όταν εξέφρασε τις ενστάσεις της στον πρόεδρο της Eurostat, κ. Ράντερμάχερ, εκείνος απάντησε:

"Μη μιλάς καθόλου η χώρα σου βρίσκεται κάτω από πίεση και θα πρέπει να κάνεις ότι λέει ο πρόεδρος της Στατιστικής Αρχής".

Τόνισε ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν συνεδρίαζε και "υποτίθεται ότι ήταν ανεξάρτητη και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν πήραν απαντήσεις από την Eurostat για το πώς κατέληξαν στο 15,4% για τον αριθμό του ελλείμματος.

"Είναι απαράδεκτο, επιστήμονες με διεθνή γνώση στην επεξεργασία στοιχείων να μην απαντούν. Θέσαμε ζητήματα πώς βγήκε αυτό το νούμερο και γιατί έμπαιναν σε αυτόν τον αριθμό ΔΕΚΟ εν μία νυκτί" είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Η κα Γεωργαντά αναφέρθηκε και στην ποινική δίωξη προς τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σχετικά με τα e-mail του προέδρου, η κα Γεωργαντά χαρακτήρισε ψέμματα τις κατηγορίες και τόνισε ότι ο κ. Λογοθετης είναι αξιόλογος, του οποίου του αφαίρεσαν τις αρμοδιότητες και τις έδωσαν σε ξένους.

Πρόσθεσε ότι υπήρχε ένα λάπτοπ, που ήταν ανοικτό και το χρησιμοποιούσαν όλοι και βρέθηκαν ίχνη πρόσβασης στα e-mail του προέδρου με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ο αντιπρόεδρος.
Η κα Γεωργαντά απέδωσε τις κατηγορίες στις διαφωνίες σχετικά με τη διόγκωση του ελλείμματος.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ
Να σημειωθεί ότι η κ. Γεωργαντά που είναι καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει γενικό σοκ με τις καταγγελίες της. Περιέγραψε ένα τρίγωνο ανάμεσα στον Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από αυτό τις Ιρλανδίας - για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.

"Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει", σημείωσε.

Το 2009 ταξινομήθηκαν στη "γενική κυβέρνηση" μία σειρά από ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές που εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς, όμως, να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες, προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη "γενική κυβέρνηση", όπως κατήγγειλε.

Έτσι, το έλλειμμα από το 12% πήγε στο 15,4%. Η Ζωή Γεωργαντά απέδωσε αυτή την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως ανέφερε, "μάς είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους".

Στόχος, σύμφωνα με τη Ζωή Γεωργαντά, ήταν να καταστεί η Ελλάδα ο "αδύναμος κρίκος" και να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως αυτή η επιλογή είχε ως στόχο και να εμφανιστεί η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση χειρότερη απ' ότι ήταν, προκειμένου να καλυφθούν λάθη του παρελθόντος.

Η καθηγήτρια τόνισε πως από τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει με εκθέσεις τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ωστόσο, ουδέποτε έλαβε απαντήσεις.

Τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ "φλερτάρουν" με την καρατόμηση και την Τρίτη παρουσιάζονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και για τις καταγγελίες σχετικά με την τεχνητή αύξηση του ελλείμματος το 2009.

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα